Topschaatser: "Okay, ik ben gay."

Nieuws

01/03/2018

“Jammer dat er nog steeds over geschreven hoeft te worden,” zegt kunstschaatser Jorik Hendrickx over zijn ‘coming out’ tijdens de Olympische Spelen in Pyeonchang. Een bewijs dat holebi zijn nog steeds taboe is.

Voor Jorik Hendrickx is de vraag waarom dit nog steeds zo'n taboe is, heel belangrijk. In een ideale wereld moet niemand zich outen en vormen geslacht, geaardheid of huidskleur geen aanzet tot discriminatie. Helaas zijn we nog helemaal niet zo ver. Daarom wil Jorik een rolmodel zijn voor holebi’s en voor jongeren op zoek naar zichzelf.

Jorik vond zichzelf pas na het doorlopen van verschillende fases. Een fase van ontkenning gevolgd door onderdrukking. Onderdrukking van twijfel “ Ben ik wel homo, ben ik geen homo?”. Het antwoord op de vraag, maakte dat Jorik zich heel alleen voelde. Hij verstopte zich achter de sport.

Nu, op 25-jarige leeftijd, wil Jorik zich niet langer verstoppen. Het moet bespreekbaar worden voor een groter publiek. “Dat ze maar eens nadoen wat ik doe op het ijs”. Rake woorden die iedereen moet doen inzien dat een andere geaardheid een mens niet volledig definieert. Wat die persoon doet, presteert of zegt, is veel bepalender.

Aanvaarding door anderen maakt zelfaanvaarding makkelijker. Personen die anders geaard zijn moeten eigenlijk ook weer verliefd worden op zichzelf. Daar kan iedereen een steentje toe bijdragen.