Versla faalangst!

Depressie en angst

23/02/2018

Lig je ‘s nachts wakker van een toets, een werk of prestatie? Werk jij uren door of geef je snel op? De kans bestaat dat je gekweld wordt door faalangst. Faalangst maken we vaak onbewust mee. Faalangst is vermomd als negatieve stress. Stress die ons weerhoudt te presteren, te leren en te groeien. Hoe van deze faalangst af geraken vraagt inzicht en actie. BAM!


Wat is faalangst?
Faalangst kan omschreven worden als de vrees om te mislukken in situaties waarbij we feedback krijgen. Feedback op studievlak maar ook door je ouders gegeven. Faalangst zorgt voor een vluchtreactie en heeft meerdere uitwerkingen op lichamelijk vlak:

  • Een hart dat uit je borst lijkt te springen
  • Een misselijk gevoel door hoofd-, maag- en buikpijn
  • Een trillende stem, bibberende handen en weke benen
  • Een black-out of hyperventilatie

Herken je hier iets van? Je bent niet alleen. 60% van de Vlaamse jongeren ervaart stress over mogelijke schoolresultaten. De helft van de jongeren is zeer angstig voor een test, zelfs wanneer goed voorbereid te zijn. Faalangst doet zich voor in verschillende vormen en maten en vraagt een goede tactiek om te overwinnen.

Hoe omgaan met faalangst?
Faalangst kan opduiken tijdens verschillende momenten. Tijdens het leren, tijdens het maken van een test of achteraf. Het gaat om verschillende fases waarbij je iets kan doen.

Een goed begin is het halve werk
Goed leren en een goede motivatie doen wonderen.

  • Bepaal op voorhand hoeveel tijd je aan een je studiemoment wil spenderen
  • Zie de opdracht als iets waaruit je kan leren, niet als iets dat je moet doen
  • Concentreer je op kansen, niet op mogelijke tegenslagen
  • Visualiseer en som op wat goed kan gaan.

Tijdens de prestatie: Focus. Focus. Focus. De juiste gedachten zorgen voor een goede motivatie.

  • Wees fier op jezelf, je hebt het lef aan de proef of presentatie te beginnen
  • Spreek jezelf moed in, iedereen maakt wel eens een fout
  • Adem diep in en uit en denk ‘let’s do this’

Na de prestatie
Applaus voor jezelf! Je hebt het toch maar gedaan en nu is het tijd om te genieten. Houd hierbij enkel in het achterhoofd wat goed ging.

Zelfbeeld - zelfvertrouwen - grenzen verleggen
Naast bovenstaande tips, helpt het misschien om te weten dat je niet de enige bent met faalangst. Veel jongeren voelen een druk om te presteren en schatten de eigen kwaliteiten laag in. Een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen leidt ertoe dat je jezelf enkel durft in te zetten voor dingen waar je goed in bent. Fout! A fail staat eigenlijk voor ‘a first attempt in learning’. Falen is goed, het wil zeggen dat je het lef hebt, om iets nieuws uit te proberen, om grenzen te verleggen. Grenzen verleggen vraagt een andere denkwijze. Een denkwijze waarbij je in jezelf gelooft, want net als de rest begin jij gewoon aan de start.

Vragen? Neem contact op met het CLB. Dat kan je ook bereiken via je school.