De Cinderella Challenge? Don't!

Nieuws

02/07/2019

Aan de Cinderella challenge deelnemen of 16 uur enkel water drinken? Wat je ook kiest, het resulteert in kortstondig gewichtsverlies. Maar verliezen we niet meer?

De Cinderella challenge waait over vanuit Japan en is niet zo onschuldig als ze lijkt. Ze spoort vrouwen aan om gewicht te verliezen en even dun als Assepoester te worden. Of je Assepoester-waardig bent, kan je zogezegd bereken met deze formule: (2 x lengte) X 18. Dit cijfer zou je ideale gewicht moeten weergeven, maar niks is minder waar. Het is onhaalbaar en bijzonder ongezond.

Moe, duizelig en verdrietig
Dit is wat een te harde focus op gewicht met je doet: de kans is groot dat je bezig bent met calorieën tellen, spiegels vermijden of maaltijden overslaan. Dat zijn signalen die je vertellen dat je je niet goed in je vel voelt. Je denkt dat je te dik bent en dat vraagt om actie. Maar waar ligt de grens als het over afvallen gaat? Wanneer ben je slank genoeg? Een gezond gewicht ligt tussen een BMI van 18.5 en 24.9. Je BMI drukt de verhouding uit tussen je gewicht en je lengte. Je BMI bereken je zo: deel je gewicht in kg door het kwadraat van je lengte, bijvoorbeeld 68 kg : (1,68m X 1,68m). Kijk uit voor een te lage BMI? Dat zorgt voor een achteruitgaande conditie. Je voelt je moe, duizelig en verdrietig en voor je het beseft ben je jezelf niet meer.

Assepoester horror
Met een BMI onder 18 ben je eerder moppersmurf dan Assepoester. Stemmingswisselingen, asociaal gedrag en het uitblijven van je menstruatie zijn de mogelijke en harde gevolgen. Natuurlijk is een BMI voor iedereen persoonlijk. Je BMI is geen streefdoel maar een richtlijn die ervoor dient grote veranderingen op te sporen. Als je BMI op korte tijd daalt, is dit niet zelden een aanwijzing zijn dat er iets anders aan de hand is. Je consulteert dan best ook een dokter.

#Elklijfeenschoonlijf
Gewicht verliezen is natuurlijk niet per definitie slecht, een maatje minder kan al eens nodig zijn. Maar wordt er niet te fanatiek in. Hoe meer je gewicht jou in een greep heeft, hoe meer het aanzet tot calorieën tellen, diëten, sporten, shakes drinken of afslankpillen nemen. Het zet je aan om minder vrij te zijn! Gelukkig is er op social media een nieuwe trend. Al van de hashtag ‘Elk lijf een schoon lijf’ gehoord? Het is een tegenreactie op social media van twee jongeren. Het idee is ontstaan uit de kritische vraag of iedereen wel echt zo’n platte buik, mooie borsten en een niet te dik achterwerk heeft.  Social media tonen ons te vaak uiterlijke en gefilterde perfectie. Indirect bezorgen ze je soms een laag zelfbeeld.