#elklijfeenschoonlijf - interview met influencer Matti

Nieuws

03/07/2019

Matti Verbeeck (19 jaar en studente communicatie) lanceerde #elklijfeenschoonlijf, nu al door velen verkozen tot de mooiste hashtag van 2018. “Dat kan vertaald worden naar elk mens een schoon mens,” zegt Matti. “Wie we ook zijn, we zijn mooi als we onszelf aanvaarden. En die aanvaarding brengt geluk met zich mee.” De kernboodschap van Matti is eenvoudig: eerst gelukkig worden met jezelf, dan pas anderen gelukkig maken. “Ik eerst dus,” glimlacht Matti. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar dat is het niet.

Gefilterd
#elklijfeenschoonlijf verdient meer aandacht. Het vraagt moed om jezelf bloot te geven. Het is een hele stap om te kunnen zeggen dat je blij bent met je lichaam zonder filters. Filters die beeldbewerkingsprogramma’s en social media ons aanreiken. "Ze worden ons aangereikt omdat (online)media maar oog hebben voor één schoonheid. Dun, lang en met de juiste rondingen. Oké, deze filters maken ons mooi. Maar hoe kunnen we complimenten aanvaarden over een lichaam dat eigenlijk niet het onze is?"

Open en bloot
"Je eigen lichaam aanvaarden, dat gaat niet als we er filters over plaatsen. Filters over littekens, cellulose, een bleke huid, of puistjes. Op beeld is alles weg, ook je eigenheid." Het feit dat Matti gevraagd werd om foto’s te bewerken van anderen deed haar wantrouwen groeien voor het perfecte plaatje. Het resultaat is dat ze zichzelf bloot gaf. Niet in de letterlijke betekenis van het woord, maar in de meest emotionele betekenis die er maar kan zijn. Matti toont zichzelf hoe ze echt is. Het is het bewijs dat Matti een stapje dichter is bij gelukkig zijn. Het gevolg is dat anderen ook getriggerd kunnen worden om gelukkiger te worden met hun lichaam.

Zelfaanvaarding
"Je eigen lichaam aanvaarden, dat gaat ook niet door naar anderen te kijken. We kijken te vaak op naar (rol)modellen met de perfecte maten, maar vergeten dat modellen hier hard voor moeten werken. Het vraagt misschien vijf uur per dag in de fitness? Onhaalbaar! Ons goed voelen begint bij zelfaanvaarding. Accepteren waar we ons minder bij voelen. In de verf zetten waarover we fier zijn." Matti heeft zichzelf leren aanvaarden en daarom kan ze ons nu inspireren. Zonder filters of onhaalbare streefdoelen.