Ik ben 20 en heb 2 lieven. Oeps.

Relaties

04/12/2018

Twintigers vinden minder snel de weg naar een langdurige relatie. Snelle dates, onenightstands en flirterige berichtjes tonen jongeren die op liefdesvlak experimenteren. Twintigers proeven ook van open relaties. Relaties met meerdere partners om naast liefde ook vrijheid te vinden. Vrijheid in een wereld waar Tinder en andere apps de keuze mee bepalen.

Swipen naar vrijheid
Door de digitalisering liggen onze verwachtingen hoger. We worden constant geplaagd door een gevoel dat ergens in de wereld iets beter te vinden is dan de huidige situatie. Dus ook een beter lief. Dankzij het internet is die zoektocht ook een fluitje van een cent. Door apps als Tinder, Happn en Grindr zijn we ons niet bewust van wat we hebben, maar van wat we kunnen krijgen. Vrijheid is erg belangrijk. Vrijheid in geaardheid maar ook in relaties. Steeds meer jongeren vinden een open relatie aanvaardbaar. Aan de basis hiervan ligt een vrije opvoeding en een ontwricht beeld door een hoog aantal scheidingen. Een relatie, wat is dat eigenlijk? Kan het nog wel slagen? Wat doet relaties echt werken?

Zoek draagvlakken
Of een relatie werkt is niet afhankelijk van het type, maar van eigenschappen die je deelt met jouw vriend of vriendin. Het gaat om draagvlakken waar jullie elkaar in kunnen vinden en in kunnen herkennen. Of jij te vinden bent voor een open relatie, wijst je relationeel kompas uit. Als je kompas op sterk verbonden staat, vergeet het maar. Wanneer voor jou seks los staat van grote emoties, wijst dat op een open mindset. Het wil zeggen dat je niet op zoek bent naar bevestiging of troost in een relatie. Een open relatie kan slagen.

Stel vragen
Koppels die kiezen voor een open relatie moeten vooral zichzelf goed kennen. Voor een open relatie moet je sterk in je schoenen staan omdat het afwijkt van de ‘norm’. Zijn jullie wel klaar voor de stap of komt er gewoon nieuwsgierigheid bij kijken? Willen jullie de liefde delen met meerdere personen, of is de liefde zoek voor je vriend of vriendin? Zoals steeds is het belangrijk openlijk over jullie gevoelens te praten. Durf eerlijk te zijn in je verlangens, verwachtingen en angsten tegenover je lief.  

Seksuele onzekerheid, dé trend
Een dubbele relatie mag geen antwoord zijn op problemen tussen jou en je vriend(in). Het kan wel een antwoord zijn op jongeren die zich seksueel steeds meer onzeker voelen. We liggen in de knoop over ons geaardheid en experimenteren daarom. Het brengt ons bij de vraag of monogame relaties, waarin we trouw blijven aan 1 partner, nog wel werken. Uit een onderzoek gevoerd door Charlie Magazine, blijkt dat eén op de vier Vlamingen al eens seks had met een derde in een relatie. Sommige schijnbaar monogame relaties zijn dus eigenlijk niet écht monogaam.

Breadcrumbing - benching, watte!?
Voor welke vorm van je relatie je ook kiest, een echte date blijft een aanrader. Ga verder dan breadcrumbing of benching. Je behoudt net voldoende contact om niet alleen te zijn, benching heet dat. Of je stuurt flirterige berichtjes als broodkruimels om gehoord te worden. Relationeel niet professioneel. Een goede vriend(in) en vertrouwenspersoon vind je pas door met elkaar te praten en met elkaar om te gaan.