Interview: En dan sterft je zus

Relaties

26/03/2018

Sofie en Evelien verloren allebei een dierbaar iemand. Samen met Luc De Geyndt, slachtofferbejegenaar,  willen ze op www.rouwkost.be jongeren handvaten aanreiken om met verlies om te gaan. OverKop interviewde het drietal.

Iemand verliezen, zorgt naast pijn ook voor veel vragen. Het grote ‘waarom’ overheerst. Waarom overkomt MIJ dit, waarom ben ik boos, waarom kan ik niet wenen of waarom verwerk ik alles zo snel? Zoveel vragen die enkel bij jezelf lijken te leven. Rouwkost.be wil tonen dat er nog anderen zijn met gelijkaardig verdriet. Het is een open en toegankelijke website die de verschillende aspecten van rouwen en verlies in beeld brengt.

Wees open zijn en eerlijk
De website bestaat uit drie luiken: politie, omgaan met rouw en hulpverlening. Het eerste luik lijkt in eerste instantie minder relevant, toch is politie vrijwel altijd betrokken bij een overlijden. Luc De Geyndt is slachtofferbejegenaar en staat mensen bij in het moeilijkste moment van hun leven. Vanuit zijn expertise krijg je een inkijk op de rol van politie en hun taak om de waarheid te vertellen op leeftijdsniveau. Elke leeftijd vraagt om een eigen maar zo eerlijk mogelijk taalgebruik. Eerlijkheid is belangrijk bij verlies, omdat het vragen weerlegt. Een opa als ster aan de hemel, is een mooie verwoording. Maar wat als het bewolkt is, waar is opa dan? Luc weet hoe kinderen denken.

Spreek erover, help anderen
Het tweede luik biedt steun en begeleiding en wordt gevormd vanuit expertise en een emotionele basis. Iemand dierbaar verliezen is het Rouwkost-team niet vreemd. Sofie verloor haar zus wanneer ze zelf 18 was. Naast verdrietig maakte het verlies haar ook onzeker. Sofie keek naar ontroerende YouTube -video’s om in de juiste sfeer te komen en te kunnen huilen, maar wist niet of haar gedrag juist was. Tot ze hoorde dat ook anderen steun aan YouTube vonden. Nu is Sofie van mening dat door erover te spreken, ze andere mensen kan helpen. Haar collega Evelien deelt die mening. Zelf verloor ze haar broer in 2015, nu wil Evelien jongeren aanzetten te praten over hun verlies. Praten met ouders, vrienden of andere relevante organisaties.

Rouwkost toont de weg
Rouwkost biedt een weg naar die andere organisaties. Via het luik hulpverlening heb je als jongere de mogelijkheid organisaties op maat te vinden en in gesprek te gaan met een hulpverlener. Ben je nog niet klaar bent om in gesprek te gaan? Geen probleem. “Er zijn momenten dat de ene erover wilt praten en de andere niet, je moet daar begrip voor hebben, ” zegt Sofie.