Counter keuzestress

Vrije tijd en werk

07/08/2018

WAT VERKIES JIJ:  Een trekvakantie of een vakantiejob? Een nachtje stappen of een serie kijken? Gaan werken of verder studeren? Krijg je zweethanden bij deze vragen? Ontdek hier tips om antwoorden te vinden die bij jou passen. Counter keuzestress en maak van kiezen een aangenaam spel.

Word weer kind
Ga na waar je blij van werd als kind. Zo kom je dichter bij je diepste interesses en verlangens. Wil je sprookjesverteller worden? Dan is de kans groot dat je een creatieve duizendpoot bent. Dit is iets om mee te nemen tijdens het bepalen van een studiekeuze of job.

Doe een gooi naar je gevoel
Aan keuzes zijn gevoelens gekoppeld. Speel een spel om deze gevoelens te achterhalen. Het enige wat je nodig hebt is een muntstuk. De spelregels zijn simpel. Optie A is munt, optie B is kop. Je gooit het muntstuk de lucht in en kijkt welke kant bovenaan ligt na de val. Wat is je gevoel bij het resultaat? Blijdschap of toch een beetje teleurstelling?

Maak scenario’s
Aan keuzes zijn gevolgen gekoppeld. Maak een scenario dat beschrijft hoe een jaar na de mogelijke keuzes er uit ziet met alle ups en downs. Dat kan bijvoorbeeld een jaar zijn na de keuze van verder studeren of gaan werken. Tijdens het jaar verder studeren geniet je van het studentenleven, maar is je bankrekening nog armer. Gaan werken gaat samen met minder vrije tijd,  maar je bent een stap verder in je leven. Wat spreekt jou het meeste aan?

Luister naar je besties
Vraag zeker ook raad aan je beste vriend of vriendin. Zij kennen je door en door en weten welke keuze het beste bij je past.

Vermijd uitstelgedrag
Je keuze uitstellen is een gemakkelijke oplossing, maar niet eentje waardoor je jezelf beter voelt. Durf kiezen. Ga voor vallen, opstaan en weer doorgaan. Weet dit: in slechts enkele gevallen is een gemaakte keuze honderd procent ideaal. Er komt altijd wel een minder leuk aspect bij kijken.

Geniet van je beslissing
Bij een keuze hoort feest, want je hebt toch maar weer een knoop doorgehakt! Gun jezelf iets kleins of betrek er je vriendengroep bij. You decide! Het belangrijkste is dat je geniet van je keuze zonder achterom te kijken naar de achtergebleven keuzes.