#durftelezen

Vrije tijd en werk

07/08/2018

Hey jij daar! Jij bent goed bezig want je staat in de startblokken om dit artikel te lezen. Een artikel waarin je met 26 letters duidelijk wordt waarom je VANDAAG nog met je neus in de boeken moet duiken. Lezen is goed voor je social skills, je gezondheid en je creativiteit.


A: Apotheek
Voor elk probleem is er een boek, De Boekenapotheek. In De Boekenapotheek bieden 550 boeken een steun en afleiding voor meer dan 300 problemen. Het lezen vormt de oplossing voor een gebrek aan humor, liefdesverdriet of de kilo’s die weigeren te verdwijnen. Heb je last van hooikoorts ? Ga samen met Jules Vernes ‘20.000 mijlen onder zee’ in een klassiek verhaal. Zo diep onder water is er van pollen absoluut geen sprake.

B: Bibliotherapie
De genezing met boeken is geen nieuwe wetenschap en heet ‘Bibliotherapie’. De Oude Grieken voelden al aan dat boeken zowel psychologisch als godsdienstig belangrijk zijn. Ze plaatsten boven hun bibliotheek het opschrift ‘plaats ter genezing van de ziel’.

C: Creativiteit
Naar kunst kijken doet kunst maken. Films, schilderwerken, fotografisch materiaal én boeken zetten je aan anders naar de wereld kijken. Ze tonen of roepen beelden op die inspiratief werken.

D: Dehaene
Stanislas Dehaene is een psycholoog die ontdekte dat lezen slimmer maakt. Het lezen stimuleert en verbetert de verwerking van visuele en gesproken informatie.

E: Empathie
Het effect van lezen is niet eenduidig. Volgens de Amerikaanse sociologen David Kidd en Emanuele Castano zorgt lezen voor empathie. Empathie staat voor je kunnen inleven in de situatie en gevoelens van anderen. Jammer genoeg is deze theorie nog niet bevestigd. Boeken laten wel met zekerheid een indruk op de lezer achter. Het lezen helpt om emoties bij anderen te onderscheiden. De vraag is hoe lezers deze vaardigheid inzetten. Emoties kunnen lezen is één ding, daadwerkelijk meeleven en helpen een ander.

F: Fitness
Het lezen vergt zoveel van de geest dat het de best mogelijke fitness voor de hersenen is. Je moet niet alleen betekenissen afleiden en de plot onthouden. Je moet ook je verbeelding aanspreken om de karakters tot leven te brengen.

G: Geest
Het lezen houdt de geest alert en vermindert spanningen. Een boek bij de hand nemen brengt de lezer naar een andere wereld, ver van  moeilijkheden.

H: Hakemulder
Onderzoeker Hakemulder verwijst naar een boek als een ‘moreel laboratorium’. Met een boek kom je in een verzonnen wereld. In die wereld geven de personages sturing aan je ideeën en opvatting over mensen, cultuur en geloof.

I: IQ-test
Lezen maakt slimmer omdat het een training is voor je geheugen, aandachtsspanne en creativiteit. Daarom maken leestests deel uit van de IQ-test. Wie leesvaardig is, kan door te lezen bijdragen aan de eigen intelligentie.

J: Jezelf
Het lezen biedt naast afleiding ook inzicht in jezelf en anderen. Jezelf herkennen in een personage met een gelijke levensstijl en denkwijze is verrassend. Het doet je als lezer minder alleen en voelen en meer begrepen.

K:  Krantenartikel
Een krantenartikel geeft de directe waarheid, een roman geeft plotse wendingen en plots. Door die wendingen hebben romans een grotere impact op lezers dan waargebeurde verhalen. Romans sturen je niet één richting uit maar willen meeslepend zijn. Waardoor romans je denkbeeld flink doorheen schudden.

L:  Levensduur
Het lezen is vergelijkbaar met yoga, het doet je ontspannen. Bij letter R wordt duidelijk dat lezen wel degelijk je levensduur kan verlengen. Dus zeker nog even doorgaan met het lezen van dit artikel!

M: Muziek
Lezen heeft meer effect dan naar muziek luisteren of zelfs wandelen. Vergelijk het lezen met een citytrip nemen. Een citytrip naar een door de  auteur bepaalde bestemming.

N: Non-fictie
Door non-fictie te lezen kan je levenslang bijleren in thema’s die er voor jou toe doen.

O: Ontdekkingsreis
Al lezend maak je kennis met nieuwe woorden en hun betekenissen. Een rijke woordenschat helpt je om jezelf beter te kunnen verwoorden. Een betere verwoording komt van pas in relaties en op je werk. Kortom, lezen zorgt voor een boost van je zelfvertrouwen.

P: Poëzie
Wanneer de creativiteit zoek is zijn gedichten een aanrader.  Een gedicht lezen doe je niet in één keer. Het vraagt begrip om de woorden en achterliggende betekenissen te ontcijferen. Poëzie spreek niet voor zich en helpt om ‘outside the box’ te denken.

Q: Quote
“Lezen is misschien de meest intieme menselijke daad omdat het je intens en langdurig blootstelt aan de gedachten van een ander.” (Harold Brodkey, 2018)

R: Remedie
Wie schrijft, die blijft en wie leest, die ... leeft? Volgens een recent onderzoek hebben mensen die regelmatig lezen een langere levensverwachting. Wanneer je 3,5 uur per week leest, heb je 23% minder kans om te sterven in de twaalf volgende jaren. Een half uur lezen per dag is dus een ideale remedie om de sterfdatum wat uit te stellen.

S: Sprookjes
Op de vraag wat we moeten doen om onze kinderen intelligenter te maken, antwoordt Albert Einstein met: “Lees ze sprookjes voor. Als je wil dat ze nog intelligenter worden, lees ze dan nog meer sprookjes voor.”

T: Twitter
Er zijn mensen die denken dat Twitteren dom en minder leesvaardig maakt. Een foutieve veronderstelling. Tweets zijn beknopt en de inhoud niet altijd relevant. Maar je kan tweets vergelijken met een haiku. Deze Japanse verzen bestaan slechts uit drie regels en verschillen daarom niet veel van de 280 karakters die Twitter toelaat.

U: Uniek
Niemand leest een boek zoals jij. Jouw verbeelding is uniek en komt niet overeen met de verbeelding van andere lezers bij een boek.

V: Vooroordelen
Onderzoek bij leeftijdsgenoten toont dat wanneer ze in Harry Potterpassages lezen over discriminatie van minderheden, ze nadien een positiever beeld hebben over minderheden dan anderen. Door het positieve beeld bestaat de kans dat vooroordelen minder snel gevormd worden.

W: Welzijn
Het lezen heeft een positieve impact op het welzijn. Het neemt de stress weg. “Als we de avond doorbrengen met een boek, is dat omdat we dat echt willen en wanneer we het wegleggen, moeten we ons niet druk maken over vragen die vriendschap soms zo vermoeiend maken: ‘Wat denkt de ander van mij?’, ‘Hebben ze me graag?’. Al dat soort stress is afwezig in de pure en kalme vriendschap die lezen biedt.” (Marcel Proust, 2018)

X: Xoxo
Enkel wie boeken durft omarmen, vindt liefde bij de personages.

Y: Yoga
Yoga en boeken hebben één ding gemeen, ze houden de geest jong. Lezen traint de hersenen en doet geheugenverlies en zelfs dementie voorkomen. Met het voordeel voor boeken dat het geen moeilijke oefeningen vraagt.

Z: Zes
“Zes minuten lezen per dag vermindert stress met twee derde”. (Universiteit van Sussex, 2018)