Geluk te koop

Vrije tijd en werk

07/08/2018

Benieuwd naar wat geluk je kost? Geluk is gratis, maar je moet er wel iets voor doen.”Happiness is a mindset”

Het zit (niet) in de kleine dingen
Wat is geluk? Geluk gaat niet over ‘dingen’ maar over momenten. Meisjes, je wordt niet gelukkig van nieuwe schoenen. Jongens, je wordt niet gelukkig van een nieuwe camera. Het gaat om wat je met de schoenen of camera doet. Het gaat om waar je schoenen of camera jou brengen. Geluk is niet tastbaar, het is een belevenis. Geluk is een trektocht met vrienden en je favoriete sneakers aan. Geluk is verstopt in de bosjes, om de mooiste foto’s te nemen.

Geluk is (niet) voorbestemd
Op de vraag of iedereen gelukkig kan worden antwoordt Leo Bormans (ambassador of happiness): “Je hebt de keuze door het leven te gaan als een zuurpruim of niet.”

Neem (g)een voorbeeld aan familie
50% van je geluk wordt bepaald door je familie. Als je ouders en grootouders hebt die altijd klagen, zit de kans erin dat je zelf ook een klager wordt. Geef je ouders of grootouders hiervan niet de schuld. Het zit ook in hun genen. Neem het je familie niet kwalijk, maar neem er ook geen voorbeeld aan. De oplossing is om je familie het goede voorbeeld te geven. Toon dat een positieve ingesteldheid beter werkt voor het hele gezin. Je positieve vibes gaan aanstekelijk werken voor je omgeving.

Doe (g)een challenge
Meisjes, koop een dagboek. Jongens maak een Google Drive bestand aan. De challenge is om iedere dag drie geluksmomenten op papier te zetten. De spelregels zijn simpel:

  • De tijdspanne is onbepaald. Geluk is van alle tijden.

  • Het ‘om ter snelt’ principe geldt niet.

  • Speel niet vals. Geluk is niet te faken.

Doel van het spel is geluk herkennen. Een knuffel, een pint met maten en met de vriend(in) naar de cinema, de aanzet is gegeven. Nog een tip: Verliezen is geen ramp. Niet elke dag bevat geluk. Soms is een dag gewoon een zootje. En weet dit: elke dag stinkt een beetje.

Geluk, je moet er (n)iets voor doen
Geluk is een momentopname. Een moment dat vanzelf ontstaat of met de nodige voorbereiding. Je kunt verrast worden of voor verrassing zorgen. Soms moet je dus echt iets doen voor geluk. Het is niet voldoende erover na te denken. Maar maak je geen zorgen. De moeite levert iets op. Een gelukkig moment en gratis fitness. Geluk heeft een effect dat ongeveer gelijk is aan 5 kilo verliezen met een dieet, of in een IQ-test 7 punten hoger scoren.