"Ik ruik mijn windjes graag" #sorrynotsorry

Vrije tijd en werk

09/07/2018

Kleine kantjes en rare gewoontes. Iedereen heeft ze. Niemand praat erover. Behalve Yannis, Elle, Jan, Vincent en Nora. Zij delen hun allerkleinste kantje met ons. 

Snot op!
- Jan kan het niet laten. Buiten zijn wil om gaat zijn vinger in zijn neus op zoek naar iets eetbaars. - Velen doen het wanneer niemand kijkt. Een smakelijk zicht voor je medemens is het natuurlijk niet. Dus een beetje zelfcontrole is goed. Maar of het kwaad kan? Elke dag maakt een mens een liter snot aan. Het meeste slik je gewoon door. Snot uit je neus halen en dan weer in je mond steken is dus een omweg. Snot is wel gezonder dan snoep. Je krijgt er geen gaatjes van en het maakt niet dik. In snot zit vooral water en een beetje mucine, dat maakt het slijmerig en verzwakt ziektekiemen. Inslikken is goed voor je afweermechanisme. Zeggen sommigen. Je handen, die zijn pas vies. Was ze dus voor je in je neus peutert. Smakelijk.

Dikke knuffel
- Vincent slaapt met een knuffel. Vrienden mogen het niet weten. Op kamp slaapt hij moeilijk in.  - Als kind had je een bed vol. Enkele jaren ouder lijkt het plots not done, zeker voor jongens. Maar uit onderzoek blijkt dat ook 35% van de volwassenen - en dus ook jongeren - met een knuffel of dekentje slaapt. Dat is niet gek. Een knuffel geeft troost en een gevoel van veiligheid. Psychologen noemen het een ‘overgangsobject’. Het geeft houvast bij veranderingen, zoals een nieuwe studie of nadat je lief het uitmaakte. En het is gewoon gezelliger met twee dan alleen in bed. Verstop die oude knuffel dus niet langer of kies er een nieuwe in de speelgoedwinkel. Laat hem inpakken (voor je broertje of nichtje). En leg hem als cadeautje in je eigen bed.  

Bijgeloof
- Nora is bijgelovig. Kleine ritueeltjes beheersen haar dag. Het begint met de wekker: die moet aflopen op een uur waarvan de som van de cijfers 8 is. Anders haalt ze de avond niet. - Onrust over het getal 13 vinden mensen gewoon. Zeker als 13 op een vrijdag valt. Maar ook in hotels slaap je nooit in kamer 13 en vliegtuigen hebben geen dertiende rij (huh?). Over andere bijgelovigheden praten we niet. Omdat we ze stom vinden of omdat we denken dat anderen ze raar vinden: voor elk examen dezelfde (ongewassen?) onderbroek dragen, alleen op de witte strepen van het zebrapad lopen of de trap opstappen met je rechtervoet en dan alle treden tellen.
Als die kleine dingen je geruststellen: doen! Maar ze kunnen dwangmatig worden, je leven beheersen. Praat er dan over. Dat kan bij Awel.
Ook sterren hebben last van bijgeloof. Toptennisser Rafael Nadal doorworstelt voor en tijdens een match tientallen kleine bijgelovigheden: van sokken tot de juiste hoogte over een precies aantal slokjes water tot de juiste voet over de lijn. En wat als hij dan niet wint?  
 

Fristi forever
- Yannis heeft altijd zin in Fristi. - Soms zijn kleine kantjes raar maar helemaal niet erg.
Als kleuter dronk je fristi, toen hoorde er een pannenkoek bij en moest er een rietje in. Maar als jij nu zin hebt in fristi: doe gewoon. Al is het niet chill.
‘Een groot pak friet met mayonaise en een fristi voor mij.’

Lekker windje
- Elle ruikt haar eigen windjes graag. - Stiekem doen veel mensen dat. Maar in de Westerse wereld zijn spijverteringsgeluiden en -geuren taboe. Dus de geur van andermans scheten vinden we vies. De scheetjessamenstelling is nochtans bij iedereen zowat hetzelfde: de geur hangt af van wat we aten, darmbacteriën, hoe lang we ophielden en hoeveel lucht we hapten. In luide winden zit meer geurloos gas, die stinken dus minder dan trage, stille gas-arme scheetjes. In groep kan je de schuld van het stille geurtje dus op een ander afschuiven. En thuis: kruip onder je dekbed, snuif en geniet!

Wat zijn jouw kleine kantjes en gekke gewoonten? 

 

Dacht je tijdens het lezen: dat doe ik ook? Eén keer of bij alle vijf?
Zo ‘n gewone mensen zijn we dus. Zoals Jan, Vincent, Nora, Yannis en Elle. Alleen zijn we vaak wat strenger voor onszelf dan voor anderen en schamen we ons over rare gewoonten. Hou je snot en je windjes binnenshuis, maar toon je kwetsbaarheid. Held!
Marlies