Shit happens. (How to) live with it.

Vrije tijd en werk

Marlies
- 01/10/2020

Vliegt je speeksel tijdens een spreekbeurt tot op de eerste rij? Struikel je al snapchattend over een paaltje? Spreek je het nieuw lief van je broer aan met de naam van zijn ex? Gênante momenten: we kunnen er allemaal een lijstje mee maken. Ook al duren ze slechts een seconde, vaak spoken ze een eeuwigheid door ons hoofd.

Het moet het lot zijn: jij, daar, op het foute moment onder vogelstront die uit de lucht valt. En de hele wereld kijkt en wijst naar jou en de shit op je rooie kop. Gênant!  Hou in je achterhoofd dat jij veel harder bezig bent met jezelf en met je publiek dan de omstanders met jou. Dat zeggen psychologen. Soms helpt het om die gewoon te geloven. (Hou je wél van aandacht? Maak er dan wat extra drama en spektakel van. Roep: “Kom duifjes, komkomkooom!”)

Ontmijn en maak nieuwe vrienden
Je belandt in een stomme situatie. Neem de situatie zelf in handen. Vraag een hand die je helpt om recht te krabbelen of om al die pakken papieren zakdoekjes die op je hoofd vielen weer in dat hoge winkelrek te duwen. Rende je van het toilet de trein op en zegt een medereiziger dat je rok in je onderbroek zit? Puf vrolijk dat de airco op de trein het laat afweten op een hete dag als deze. (don ‘t do this in winter) Zet je schaamte aan de kant en lach met jezelf. Je maakt de weg vrij voor echt contact met anderen.

Laat het los, Jos
Je trekt een wc-deur open en daar zit al iemand op. Wie is het grootste slachtoffer? Wie wordt het roodst als jullie elkaar later tegen het lijf lopen? Het is vervelend. Maar dat het gênant is, dat prent jij jezelf in. Probeer het los te laten, zoals op het toilet. Maar dan anders.

Herken de lachband
Uitgelachen worden is de hel. Maar weet dit: er is een verschil tussen mensen die lachen om een grappige situatie en mensen die jou uitlachen om wie jij bent. En toegegeven, het kan heerlijk ontspannend zijn om de slappe lach te krijgen met de gênante momenten van een ander.

Aanvaard het onverwachte
Het beste dat je kan doen, is aanvaarden dat je je schaamt. Dan kan je weer voort (zeggen ze). Het leven zou maar saai zijn als alles volgens verwachting en binnen de lijntjes gebeurt.

Vertel ons jouw gênant moment
Deel je verhaal, foto of filmpje. Alles kan. En alles kan fouter. Wil je liever anoniem blijven? Dan overkwam het toch gewoon de vriendin van je beste vriend. Of de neef van je nicht. ;-)


Meer weten over gênante momenten en hoe je ermee omgaat? Klik hier .