Free your mind (and the rest will follow)

Vrije tijd en werk

Marlies
- 22/02/2020

Op reis gaan, dat is letterlijk afstand nemen van je gewone leven. Geen gezeur, want nu moet even niks. In een nieuwe omgeving laad je jezelf op met uitstapjes, sport, rondhangen bij het zwembad of het maken van nieuwe vrienden. Je lichaam is dan wel op reis, maar je gedachten leg je daarom nog niet op commando stil.
Heeft jouw kop een uit-knop? Ontdek hier 5 tips voor een leeg hoofd.
(Las je leeghoofd? Nee nee, dat is de bedoeling niet.)


Boeddhisten kijken naar hun gedachten als naar wolken die voorbijwaaien. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar er zijn wel manieren om je ‘zen’ te voelen, je verstand op nul en je blik op oneindig te zetten. Hoe vaker je het probeert, hoe beter het lukt. De gouden tip: focus. Dan is het plots uren later en jij was helemaal weg van de wereld. In gedachten toch.

1. Kei-balanceren
Zeg niet ‘stenen stapelen’ tegen kei-balanceren. Het vraagt je totale aandacht, dat kalme gevecht met de zwaartekracht. Je zit helemaal in het moment. Er worden zelfs kampioenschappen voor georganiseerd.  Kokei en Michael Grab zijn er een kei in. Ga je zelf stapelen? Maak een foto voor je bouwwerk omvalt.
Waar doe je het? Riviertje, rotsstrand, de bergen

2. Mandala ‘s tekenen
Hypnotiserend zijn ze, deze cirkels met geometrische motieven die zich herhalen. Je vindt tekenboeken vol in de boekenwinkel. Handig voor op reis. Mandala ‘s kleuren (je kan ze ook zelf ontwerpen) wordt helemaal rustgevend met een goeie set potloden of stiften. Of zie het groter, zoals Arthur Louis Ignore, alias Ali. Hij schildert mandala ‘s op pleinen, straten, muren, plafonds, putdeksels,... Hij wordt er zelf gelukkig van. En hij doet mensen glimlachen.
Waar doe je het? Overal, binnen of buiten, in het klein of in het groot

3. Retrotrip naar je kindertijd
Had jij als kind een bloemenwinkeltje op het strand? Bloemen maken mag je nog altijd (een winkeltje openen ook, trouwens). Koop een voorraad in een strandshop: papier, groene tape, stokjes ... Zet je uit de wind. Plooi op je gevoel een iris of een roos. En anders leert Youtube het je wel.
Geen zin in bloemen? Gebogen over het strand schelpen zoeken: daar word je ook helemaal zee-zen van.
Waar doe je het? Met het zand tussen de tenen

4. Mashups met huisdieren
Laat de digitale wereld je niet los? Doe er dan eens iets mee waar je écht blij van wordt. Ga helemaal los en mix de leukste foto ‘s of een foto met de realiteit. Het hoofd van je vriendin op het lijf van een actrice. Je kat op de schoot van de Mona Lisa.
Waar doe je het? Overal, maar mét schermpje.

5. Wolken kijken
Vind je het moeilijk om je gedachten te laten overwaaien als wolken? Dan kijk je toch gewoon naar de wolken. Dobberend op je luchtmatras, liggend op een picknick-deken of wiegend in een hangmat. Zie je vormen of alleen maar witte watjes? Droom maar weg. Dommel in. Zo worden wolken schapen.
Waar doe je het? Overal. The sky is the limit.