Ingezonden: OVERLEEF DE BLOK-tips van Lander

Vrije tijd en werk

19/01/2019
Bol het af! Snoep! Crash! Pamper je ouders!
Lander

Ja mannekes, het is weer van dat. Elk jaar hetzelfde gedoe. Ik kan je geen studeeradvies geven, maar wel enkele échte goeie tips om de examens een beetje (een bééééétje) draaglijk te maken. Nu ja. Zie maar. Het is en blijft overleven, ik weet het. Ik weet het!

 

1. Relax!
Kleur je agenda met ‘bommen’ of Bewuste Ontspannings Momenten. Een blik in je agenda en je merkt dat je leven er rooskleuriger uitziet dan gevreesd. De geplande qualitytime is ideaal om te ontvluchten aan die vier muren.

2. Crash!
Geniet van je bed, het is hemels. Na het rusten staat je hoofd niet meer op ontploffen. Terwijl jij rust, verwerken je hersenen de opgedane leerstof. Is dat niet handig? Een nachtje doordoen daarentegen is niet altijd de beste keuze. Het maakt je moe en het is niet bevorderlijk voor je concentratie.

3. Snoep!
Wie heeft er tijdens het studeren geen stresshongertje? Hoe lekker zoetigheden ook zijn, ze missen de nodige vitaminen. Niet getreurd, er zijn alternatieven. Snoeptomaatjes, pure chocolade en walnoten zijn de max. Ze bevatten stoffen die positief zijn voor de hersenen. Met een stuk fruit zoek je de exotische sferen op. Om in goede moed te blijven is het belangrijk regelmatig te eten. Dit is geen makkelijke opgave maar wel belangrijk voor je energiepeil.

4. Bol het af!
Kijk naar buiten, het is daar één grote speeltuin! Maak van je BOM-moment een sportieve uitdaging buitenshuis. Een uurtje wandelen of fietsen is zalig en werkt kalmerend.

5. Trash it!
Voel jij je thuis op een containerpark? Trek je handschoenen aan en ruim je kamer op. Het is even wat werk maar achteraf vind je alles direct terug.

6. Multitask!
Open ik eerst mijn cursus godsdienst of geschiedenis? Of kan ik voor beiden tegelijk leren? Het kan! Door op één dag voor verschillende vakken te leren vermijd je dat interessantste cursussen saai worden. Splits per cursus je leerstof op en combineer de verschillende delen. Je zal zien dat het werkt.

7. Verwen jezelf!
De blok is geen cadeau, wel wat je op een dag gedaan krijgt. Een prestatie verdient een kleinigheidje. Verwen jezelf wanneer je klaar bent met een cursus of als je een moeilijke opgave begrijpt. Zelf zou ik kiezen voor een lekkere curcuma latté of een snelle check op Instagram. Waarvoor kies jij?

8. Sluit je af!
Collega studenten die hardop hun leerstof herhalen, buren die in de tuin barbecuen, je kleine zus die oefent voor de vioolles. Fiks jezelf oordopjes en trek je niets aan van anderen. You are in ‘the zone’.

9. Pamper je ouders!
Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet alles tot de laatste moment uit te stellen. Het bespaart je een ongerust stel ouders. En wat je al gedaan hebt, pakken ze je niet meer af. Hopelijk sta je met deze tips nooit voor blok en ga je die examens gewoon knallen.