Ingezonden verhaal: Alleen gaan wonen

Vrije tijd en werk

11/03/2019

Alleen gaan wonen is een droom voor velen. Hoe zorg je ervoor dat die droom geen nachtmerrie wordt? Ellen getuigt en geeft tips. "Vorig jaar had ik het zotte idee om te gaan co-housen met een vriendin. We belandden op een klein appartement in hartje Antwerpen. Mijn slaapkamer bevond zich aan de voorzijde, op enkele meters van een tramspoor. Geen goed idee. Nooit in mijn leven sliep ik zo slecht." - Ellen

Administratie
Bereid je voor op veel papierwerk zoals het afsluiten van een brandverzekering, aansluiten bij een ziekenfonds, registratie bij de dienst bevolking, huurcontracten, facturen, … Het rijtje is bijna oneindig. Het duurt even voor die administratieve boel glashelder wordt. Vraag raad bij je ouders of familie.

Financiën
Alleen wonen kost geld. De gemiddelde huurprijs voor een appartement van 70m2 bedraagt 700 euro per maand. Daarbovenop betaal je voor het gebruik van water, elektriciteit, gas, internet, TV en telefonie gemiddeld 180 euro per maand. Eten, vrije tijd, sparen, kleding, meubels en openbaar vervoer zijn nog niet mee inbegrepen.

Het is verstandig om alle kosten en inkomsten op voorhand uit te rekenen in bijvoorbeeld Excel of op Budgetplanner. Vergeet geen spaarpost om onverwachte kosten te dekken. Zet elke maand een vast bedrag opzij voor reizen of investeringen zoals een auto, een nieuwe computer, …

Vraag hulp
Je kan zelf beslissen wat je doet en wanneer je het doet. Maar onderschat het niet: alleen wonen kost tijd. Boodschappen doen, alles proper houden, koken, afwassen, je kleren wassen, … Allemaal kleine klusjes die opgeteld veel aandacht vragen. Twijfel in het begin niet om hulp te vragen. Na enkele maanden komt alles op z’n pootjes terecht!

Emoties
Naast administratieve en financiële verandering speelt ook de emotionele verandering een grote rol. Ga je voor de eerste keer helemaal alleen wonen? Sluit eenzaamheid niet uit. Veel tijd hebben op jezelf is een grote verandering. Het verplicht je ertoe om een goede band op te bouwen met jezelf, en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Je komt thuis in een leeg appartement en er is niet altijd iemand om tegen te praten. Eten doe je vaak alleen. Gelukkig valt daar veel uit te leren en ga je vanzelf op zoek naar mensen om je heen.

Conclusie
Alleen gaan wonen is een grote stap. Je moet rekening houden met administratieve, financiële, emotionele en planningsfactoren. Lijkt de stap je toch te groot, overweeg dan co-housing: het drukt de kosten en vermindert eenzaamheid. Ook al zijn er uitdagingen, je krijgt er veel vrijheid, verantwoordelijkheid en bovenal een eigen plek voor in de plaats.