Ingezonden verhaal: Word een Baas!

Vrije tijd en werk

05/12/2018

Vier jaar geleden maakte ik op school met 2 vrienden een filmpje voor 'De laatste honderd dagen'. We noemden onszelf ‘Startmotion’. Had men me toen verteld dat ons bedrijfje intussen werkt voor klanten als Dimitri Vegas & Like Mike, Tomorrowland en VRT, ik had het niet geloofd. We begonnen onderaan de ladder. En wie ooit in zijn leven iets ondernam, weet dat die ladder af en toe een pak treden mist.

Droom groots
In het 5de middelbaar stak ik met twee klasgenoten de koppen bij elkaar om samen films te maken. We droomden ervan te werken voor de grootste festivals en videoclips te maken voor internationale artiesten. We maakten films voor de kleinste feestjes en onbekende bands. Stapje voor stapje werd het kleinste feestje Tomorrowland en maakten we clips voor Dimitri Vegas & Like Mike. Ik herinner me dat ‘een eigen productieplek hebben’ onze ultieme droom was. Nu werken we vanuit ons ‘Startmotion office’ in hartje Antwerpen.

Wees voorbereid op obstakels
Er liep in die 5 jaren heel wat fout. Zo brandden we een gat in een plafond tijdens een filmshoot, werden we geconfronteerd met de harde zakenwereld van boekhouders en beten we onze tanden stuk op onze statuten bij een notaris. Ook met klanten liep het niet altijd van een leien dakje: foute communicatie zorgde voor slechte afspraken. We vergaten ooit zelfs dat er een draaidag ingepland was! Er ging geen week voorbij zonder ‘uitdagingen’.

Blijf. Gaan.
Of ik er ooit aan dacht om te stoppen? Heel zeker, meer dan eens! Soms leef je van project naar project: korte-termijnsuccessen geven je energie om het volgende te starten. Jammer genoeg is dit geen duurzame manier van werken. Weet goed waarom je doet wat je doet en BLIJF GAAN. Durf obstakels aan te pakken. Ga er niet om heen. Het leven is te kort om altijd opnieuw te beginnen.

Langetermijndoelstellingen
Blijven gaan is alleen mogelijk met langetermijndoelstellingen. Het is je houvast. Stel concrete doelen op: dit is wat ik binnen 1, 5, 10 jaar wil bereiken. Elke tegenstelling op je pad is maar een kiezeltje op een berg. Met een beetje geluk sta je binnen 5 jaar op die berg. Te pronken, van geluk.

- Arne van Batenburg (maker van o.a. deze filmpjes voor OverKop)

Wil jij ook een eigen zaak opstarten? Ga naar tips & tricks!